Skip to content

Tel.nr: +37061132371

🔥Nemokamas pristatymas perkant už 39 EUR!

Straipsniai apie sveikatą, produktus, maisto papildus

Progesteronas ir šešios jį skatinančios medžiagos

Parašė Simona Jasiulyte 01 May 2022 1 komentaras

Kas yra progesteronas?

Progesteronas yra moteriškasis lytinis hormonas, kuris priklauso steroidinių hormonų grupei, vadinamai progestagenais. Progesteroną daugiausia išskiria kiaušidėje esantis geltonasis kūnelis antroje menstruacinio ciklo pusėje. Jis atlieka svarbų vaidmenį menstruacijų cikle ir palaikant ankstyvąsias nėštumo stadijas.

Menstruacijų ciklo metu, kai ovuliacijos metu (maždaug 14 dieną) iš kiaušidės išsiskiria kiaušinėlis, kiaušidės folikulo likučiai, gaubiantys besivystantį kiaušinėlį iš struktūros, vadinamos "geltonuoju kūneliu", kuris dėl savo išvaizdos pažodžiui verčiamas kaip "geltonasis kūnelis". Iš jo išsiskiria progesteronas ir, kiek mažiau, estradiolis. Progesteronas paruošia organizmą nėštumui, tuo atvėju jei išsiskyręs kiaušinėlis būtų apvaisintas. Jei kiaušinėlis neapvaisinamas, geltonasis kūnelis suyra, progesterono gamyba sumažėja ir prasideda naujas menstruacijų ciklas.

Jei kiaušinėlis apvaisinamas, progesteronas skatina kraujagyslių, aprūpinančių gimdos gleivinę (endometriumą), augimą ir stimuliuoja endometriumo liaukas išskirti maistines medžiagas, kurios maitina ankstyvąjį embrioną. Progesteronas paruošia gimdos gleivinę, kad apvaisintas kiaušinėlis galėtų implantuotis, ir padeda išlaikyti endometriumą viso nėštumo metu.

Ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu progesteroną vis dar gamina geltonasis kūnelis ir jis yra labai svarbus nėštumui palaikyti bei placentai įsitvirtinti. Kai placenta įsitvirtina, maždaug 8-12 nėštumo savaitę ji perima progesterono gamybą, t. y. "liuteo-placentos pokytis". Nėštumo metu progesteronas atlieka svarbų vaidmenį vaisiaus vystymuisi (jis skatina motinos krūtų audinio augimą, užkerta kelią laktacijai ir stiprina dubens sienelių raumenis ruošiantis gimdymui). Progesterono kiekis organizme nuolat didėja visą nėštumą, kol įvyksta gimdymas ir gimsta kūdikis.

Nors pagrindinė progesterono gamybos vieta yra kiaušidėse esantis geltonasis kūnelis, mažesniais kiekiais progesteroną gamina ir pačios kiaušidės, antinksčiai, o nėštumo metu - placenta.

 

 

Kas atsitinka, jei progesterono yra per mažai?

Jei progesterono nėra arba jo kiekis yra per mažas, gali pasireikšti nereguliarus ir stiprus menstruacinis kraujavimas. Nėštumo metu sumažėjęs progesterono kiekis gali sukelti persileidimą ir ankstyvą gimdymą. Motinoms, kurioms gresia per ankstyvas gimdymas, gali būti skiriama sintetinės formos progesterono, kad būtų atitolinta gimdymo pradžia.

Progesterono trūkumas kraujyje gali reikšti, kad kiaušidė nesugebėjo išskirti kiaušialąstės ovuliacijos metu, kaip gali atsitikti moterims, sergančioms policistinių kiaušidžių sindromu.

 

Mažo progesterono kiekio simptomai. Mažas progesterono kiekis gali turėti įvairių padarinių, įskaitant:

Vaisingumo problemos

Progesteronas atlieka labai svarbų vaidmenį moters cikle, užtikrindamas, kad gimdos gleivinė išliktų 14 ciklo dienų. Taip apvaisintas kiaušinėlis gali įsitvirtinti gimdos sienelėje ir nėštumas gali progresuoti. Jei moteris pastoja, progesterono kiekis padidėja ir palaiko gimdos gleivinę, tačiau jei nėštumas neįvyksta, jo kiekis sumažėja, todėl ši gleivinė pasišalina ir prasideda mėnesinės. Tačiau jei progesterono kiekis yra labai mažas, gali kilti problemų dėl pastojimo, atsirasti nereguliarių ir labai gausių mėnesinių bei sunkesnių PMS simptomų.

Estrogenų dominavimas

Estrogenų dominavimas yra viena iš pagrindinių mažo progesterono kiekio priežasčių.

Progesterono ir estrogeno santykiai yra simbioziniai, kai vienas iš jų reikalingas tam, kad padėtų kontroliuoti kitą. Jei estrogenų kiekis yra per didelis, o progesterono - per mažas, tai reiškia, kad pusiausvyra tampa nekontroliuojama ir gali pasireikšti tokie simptomai kaip kiaušidžių fibroidai, celiulitas, svorio padidėjimas, skausmingos mėnesinės, nuotaikų svyravimai ir pilvo pūtimas.

Skydliaukės problemos

Mažas progesterono kiekis turi įtakos estrogenų kiekiui, kuris savo ruožtu gali turėti įtakos skydliaukės kiekiui.

Nerimas, depresija ir prasta nuotaika

Progesteronas daro didžiulį poveikį jūsų nuotaikai ir veikia kaip antidepresantas. Todėl, kai jo trūksta, gali atsirasti prastos nuotaikos, nerimo ir depresijos problemų, taip pat gali išsivystiti nemiga.

Svorio padidėjimas

Dėl mažo progesterono kiekio jūsų organizmas gali nustoti deginti riebalų atsargas energijai gauti, o į kraują gali patekti gliukozės. Dėl to gali suirti raumenų audinys ir atsirasti celiulitas.

Skysčių sulaikymas

Progesteronas, kaip natūralus diuretikas, neleidžia jūsų ląstelėms kaupti vandens, tačiau tas pats galioja ir atvirkščiai. Jei progesterono kiekis yra žemas, gali padidėti skysčių susilaikymas, o tai gali sukelti tokius simptomus kaip patinę pirštai ir skaudančios krūtys.

Nukritusi arba laisva oda

Progesteronas skatina kolageno, kuris yra labai svarbus odos sveikatai palaikyti, gamybą.

Karščio pliūpsniai ir naktinis prakaitavimas

Tai du dažniausi perimenopauzės simptomai, o naujausių tyrimų duomenimis, progesteronas gali būti vienas veiksmingiausių būdų jiems gydyti.

Šešios progesteroną skatinančios maistinės medžiagos, kurios didina progesterono kiekį.

Skaidulos

Kaip jau minėjome, estrogenas ir progesteronas veikia vienas kitą, o skaidulos gali padėti sumažinti estrogeno kiekį, kuris savo ruožtu gali padėti progesteronui efektyviau veikti. Jūsų organizmas estrogenus pasisavina iš tam tikrų maisto produktų, todėl kuo ilgiau šie maisto produktai keliauja per virškinimo sistemą, tuo daugiau estrogenų pasisavinama. Skaidulos padeda pagerinti žarnyno judesius ir užtikrina, kad estrogenas mažiau laiko būtų absorbuojamas į jūsų organizmą.

Cinkas

Cinkas turi įtakos daugeliui skirtingų kūno sričių, kurios yra labai svarbios progesterono gamybai, įskaitant kiaušides ir hipofizę. Cinkas didina folikulus stimuliuojančio hormono (FSH) gamybą, kuris savo ruožtu sukelia ovuliaciją ir skatina progesterono gamybą.

Vitaminas B6

Įrodyta, kad vitaminas B6 padeda gerinti progesterono kiekį, todėl jis yra vienas iš vitaminų, kuriuos dažnai vartoja moterys, bandančios pastoti.  Tyrimai parodė, kad moterų, kurių kraujyje yra daugiau vitamino B6, persileidimų skaičius sumažėjo 50 %.

Magnis

Magnis atlieka labai svarbų vaidmenį hormonų reguliavime, todėl yra viena iš maistinių medžiagų, didinančių progesterono kiekį. Taip yra todėl, kad jis padeda reguliuoti hipofizės veiklą, gaminančios FSH, liuteinizuojantį hormoną (LH) ir skydliaukę stimuliuojantį hormoną (TSH), kurie lemia estrogenų gamybą ir taip pat padeda didinti progesterono kiekį.

Vitaminas C

Tyrimai parodė, kad moterų, vartojančių vitaminą C, organizme žymiai padidėja progesterono kiekis, iš tiesų, moterų, vartojančių 750 mg vitamino C per dieną, organizme jis padidėjo 77 %.

L-Argininas

Jei nesate girdėję apie L-argininą, tikriausiai esate ne vieni, tačiau jis gali būti labai naudingas progesteronui didinti. Ši aminorūgštis randama daug baltymų turinčiuose maisto produktuose ir yra svarbi gaminant azoto rūgštį, kuri padeda kraujotakai. Padidėjusi kraujotaka užtikrina, kad jūsų geltonasis kūnelis (kuris po ovuliacijos gamina progesteroną) ir kiaušidės galėtų efektyviai veikti.

Kas atsitinka, jei progesterono yra per daug?

Nėra žinoma jokių rimtų medicininių pasekmių dėl per didelio progesterono kiekio organizme. Progesterono kiekis natūraliai padidėja nėštumo metu, kaip minėta anksčiau. Didelis progesterono kiekis siejamas su įgimta antinksčių hiperplazija. Tačiau didelis progesterono kiekis yra šios būklės pasekmė, o ne priežastis.

Didelio progesterono kiekio vartojimas vaistais gali būti susijęs su ne žymiai padidėjusia krūties vėžio išsivystymo rizika.

Progesteroną, vieną arba kartu su estrogenu, moterys vartoja kaip geriamąją kontraceptinę priemonę ("piliulę"). Tabletės veikia užkirsdamos kelią ovuliacijai ir sutirštindamos gimdos kaklelio gleives, todėl veiksmingai apsaugo nuo nėštumo.

Progesteronas vartojamas pakaitinei hormonų terapijai, siekiant palengvinti moterų menopauzės simptomus. Pakaitinė hormonų terapija turi daug pripažintų privalumų bei trūkumų.

 

Ankstesnis įrašas
Kitas įrašas

1 komentaras

02 Mar 2023 Simonas

Labai geras straipsnis

Palikite komentarą

Visi tinklaraščio komentarai yra tikrinami prieš paskelbiant

Maisto papildai

Chlorofilas spygliuočių eliksyras
Nuo €10,99
€15,99
Nuo €10,99
Sutaupote €5,00
ASHWAGANDHA + SHILAJIT Swiss Herbal, 60 kapsulių
€17,99
€24,99
€17,99
Sutaupote €7,00
Swanson MELATONINAS 1mg, 120 Kapsulių
€7,87
€16,99
€7,87
Sutaupote €9,12
NAC + Alfa lipoinė rūgštis Swiss Herbal, 60 kapsulių
€22,99
€31,99
€22,99
Sutaupote €9,00
SWANSON RESVERATROLIS 250 mg , 30 kapsulių
€14,00
€14,00
Maisto papildas KAPILAR 200 tablečių
€26,00
€26,00
NOW Taurinas 1000 mg, 100 kapsulių
€17,50
€17,50
Swanson SELENAS 100 mcg , 200 kapsulių
€13,50
€13,50
Swanson Alfa Lipo Rūgštis 100mg 120 Kapsulių
€10,99
€12,99
€10,99
Sutaupote €2,00
Swanson KOFERMENTAS Q10 200 mg , 30 kapsulių
€17,50
€17,50
L-glutationas 500mg GlutOx, 30 kapsulių
€43,99
€53,99
€43,99
Sutaupote €10,00
Swanson TAURINAS 500 mg, 100 kapsulių
€11,50
€11,50
1of20

Gydomoji kosmetika

DERMATIX ULTRA gelis, 15g
€33,98
€39,98
€33,98
Sutaupote €6,00
Teimurova kremas - pasta, kojoms 50g
€5,99
€5,99
Kartalin Kūno kremas (žvynelinei), 100 ml
€24,98
€38,98
€24,98
Sutaupote €14,00
Višnevskio balzaminis linimentas, 40g
€5,99
€5,99
DOPPELHERZ SYSTEM KOLLAGEN BEAUTY 30
€49,98
€88,98
€49,98
Sutaupote €39,00
MIZOL Evalar gelis nagų grybeliui gydyti, 30 g
€17,50
€17,50
Amorolak lakas nuo nagų grybelio, 3 ml
€25,00
€25,00
Teimurova purškiklis kojoms 150ml
€5,99
€5,99
Nikotininė rūgštis plaukams Mirrolla, 65 ml
€8,00
€8,00
Malavit, natūrali kosmetinė priemonė, 30ml
€13,00
€13,00
KONAZOL šampūnas su ketokonazoliu , 100 ml
€10,00
€10,00
911 Badiaga, priemonė nuo mėlynių ir sumušimų, 100ml
€4,99
€4,99
1of20

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Papildai

Pasirinkite variantus

Redaguoti parinktis
PREKĖS PAPILDYMO PRANEŠIMAS
this is just a warning
Prisijungti
Pirkinių krepšelis
0 Prekės
0%